Rólunk írták

Talajvíz miatt tilos a temetkezés

2011.02.07, Hétfő

Tilos több somogyi sírkertben a koporsós temetés. A Balaton-partján, valamint Nagyatád környékén, egyes helyeken csak hamvasztással lehet örök nyugalomra helyezni az elhunytakat. A szabályozásra a magas talajvíz, népegészségügyi és kegyeleti okok miatt van szükség.

A temetőtől néhány méterre lovak isznak a talajvízből Balatonfenyvesen. Itt sem engedélyezett a koporsós temetés, ahogy Balatonmária-Alsón, Balatonmária-Felsőn. A Balaton magas vízállása okozza azt, hogy nagyjából Fonyódtól Balatonberényig több temetőben magasabb a megengedettnél a talajvíz - magyarázza a tiltást a szakember.

Puskás Béla - ügyvezető igazgató, Somogy Temetkezési Kft.:
- A jelenlegi jogszabályi szabályozások szerint 160 centi mélyig nem szabad talajvíznek lenni, tehát, hogyha 160 centiig tudnak úgy ásni, hogy nem jön föl a talajvíz, akkor eltemethető. Az az előírás, hogy minimálisan 1 méter földréteg kerüljön a koporsóra. Tehát a koporsók nagyjából 60 centisek, így a koporsó alja nem kerül vízbe.

Az ÁNTSZ több temető esetében már hivatalosan döntött a koporsós temetés tiltásáról. Somogyszentpálon is gond van - ahogy meséli Puskás Béla, de tilalom még nincsen itt. A nagyatádi központi temető egy részén viszont van. Az I. és a IV. szakaszban nem vállalják a koporsós temetést. A népegészségügy az időjárástól függően dönt arról, hogy írásban is jelezzék a korlátozást. Jelenleg a Rinya-parti város belső sírkertjében kutatógödröket ástak, így figyelik a talajvíz állását.

Puskás Béla - ügyvezető igazgató, Somogy Temetkezési Kft.:
- Kegyeleti vagy népegészségügyi oka is van a tiltásnak?
- Mind a kettő. Nyilvánvalóan vízbe koporsót elhelyezni rendkívül nehéz tehát azt le kell nyomni, de egészségügyi előírása is van, hiszen a magas talajvízben könnyebben lebomlik az elhunyt és akkor ezek komoly fertőzéseket okozhatnak.

A hamvasztásos temetés a megoldás, de a latin országokban elterjedt föld fölötti kriptaépítés is terjed már, főként a Tisza-partán, például Szeged környékén alkalmazzák már.

Puskás Béla - ügyvezető igazgató, Somogy Temetkezési Kft.:
- Illetve van még egy megoldás, ez a bérkripta, amit úgy építenek meg, hogy a víz ne tudjon betörni, ott el lehet ideiglenesen helyezni a koporsót és amikor a talajvíz alacsonyabb lesz, tehát mélyebbre húzódik, akkor az eredeti sírban el lehet temetni.

Ezek közül a lehetőségek közül azonban csak a hamvasztásos temetés elérhető Somogyban. A kisebb településeken, főként a falvakban azonban még ragaszkodnak a hagyományos, koporsós temetéshez, elsősorban vallási okok miatt. Jelen esetben azonban nem az utolsó kívánság, hanem a talajvíz dönt a temetés módjáról Somogy több pontján.