Rólunk írták

Somogyi temetők üzenete
2011. október 30. 17:15
Harsányi Miklós
 

Elmúlás és emlékezés: mindenszentek, s halottak napja előtt rendhagyó tárlat nyílt vasárnap délután a kaposvári Keleti temető ravatalozójában. Temetőink üzenete címmel fotópályázatot hirdetett a Somogy Megyei Temetkezési Kft., a Somogyi Hírlap és a Mementó Somogy Alapítvány. 

Hatvankilenc szerzőtől több mint félezer felvétel érkezett hírportálunk e-mail fiókjába, a képeket hat tagú zsűri válogatta ki. Czene Attila, lapunk felelős szerkesztője köszöntötte az első alkalommal megrendezett temetői fotótárlat vendégeit, az ünnepségen részt vett Szita Károly, Kaposvár polgármestere is.

Hatvankilenc szerzőtől több mint félezer felvétel érkezett hozzánk

– Az őseink, elődeink tisztelete nem más, mint saját múltunk emlékének ápolása – hangoztatta Puskás Béla, a megyei temetkezési kft. igazgatója. – Ahogyan halottainkat tiszteljük, úgy viselkedünk az élőkkel is.


A temető az emberiség lelkiismeretének fokmérője, kultúrájának, civilizációjának kifejezője. Nem csak kövek és fejfák összessége, hanem a múltunk kézzel fokható bizonyítéka is.

– A temető a legtiszteletreméltóbb emberi érzéseket szolgálja; az őszinte kegyelet és érdek nélküli szeretet kifejező helye – fogalmazott.


Érzelmeket kiváltó fotók, gondolatokat ébresztő felvételek tanúskodnak életről, reményről, elmúlásról. Sírok, keresztek, fejfák sokaságát örökítették meg az alkotók. Valamennyi fekete-fehér és színes mű Somogyban készült, egyfajta tükröt tartva az emlékezők elé. Géger Melinda művészettörténész méltatta a fotósok munkáit, akik sokféle megközelítésben, egyéni módon láttatják a sírkerteket. S egy-egy megörökített pillanat nyomán mindannyian szembesülünk közös emberi sorssal.

A tárlatnyitó végén felszentelték a ravatal előtti téren felállított lélekharangot, amelyet Agg József prépost áldott meg.Különdíj a fotósoknak

 

Adelmann István kaposvári alkotó a fonyódi régi temetőben készült felvétel nyerte meg a fotópályázatot. Gájer Szilárd a második helyen végzett, Szabó Mihály harmadik lett. Mindkét fotós marcali. Ezen felül átadtak még egy elismerést: a Somogyi Hírlap különdíját Kántor Szilárd vette át Czene Attila felelős szerkesztőtől.

 

A kiállítás az év végéig látható a Keleti temető ravatalozójában.

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/somogyi-temetok-uzenete-409271