Köszönet

Tisztelt Puskás Béla Úr!

Kaposvári barátaim mondták nekem, hogy Ön szívén viseli a temető sorsait – ezért fordulok Önhöz ezzel az elkésett levéllel – sajnos már novemberben is az lett volna.

Régi kaposvári család vagyunk. Magam sok évtizede Budapesten élek, de novemberben minden évben elmegyünk a temetőbe a Matolcsy, Brokés sírhoz. Gyönyörű a kaposvári temető. Bizonyára tudja, ez a város híres volt kertészeiről. Felejthetetlen gyerekkori emlékeim a kaposvári utcák, parkok.

Legutóbb, 2013. novemberben kétségbeesve láttam hogy mi történt a fákkal a temetőben. Megcsonkították, alsó ágaiktól megfosztották, felnyírták a mindig megcsodált, gyönyörű fákat. Miért?! Itt nincse­nek szűk utcák ahol a lakók reklamálni szoktak (ott is alaposan meggondolandó lenne a csonkítás). Ez nem fiatalítás – a fák nemcsak saját formájukat, fenséges szépségüket veszítették el ezzel az egy­séges söprű-formával, de a felnyírt, csonkolt fák statikája is labilisabbá válik. Már sosem lesznek olyanok mint voltak...

Sok éve egyik temetői dolgozó panaszkodott a „piszkos” fákra. Értsd: ősszel lehullatják leveleiket...

A betonozás és a kő-sivatagok divatját éljük. Budapesten, ha parkot „felújítanak”, az anyaföldből marad 1/5 rész, a többi kő vagy beton, rengeteg „manikűrözött” fával. Természet-ellenes, ember-ellenes. Magyarországon nem tisztelik az öreg fákat. Ez szörnyű. A kidőlő fák okozta súlyos balesetek nagyon ritkák, mégis ha olykor 1-1 fa kidől, országszerte nekiesnek a fáknak. Egyetlen hétvégi autós balesetben több a halott, az autóknak mégsem esik neki senki...

A régiek óvták és tisztelték az öreg fákat (és nem verték le a fecskefészkeket…) Nyakunkon a klímaváltozás: a nagy fák lombsátora az életet segíti. Óvjuk mi is őket; a nagy fákat és a lélegző földet.

Tisztelt Puskás Úr! Biztos szereti a természetet. Kérem, gondolja meg mindezeket, és legyen az öreg fák védelmezője – nem csak a temetői öreg fáké, és     az anyatermészeté! Sok erőt kívánok ehhez a munkához, szeretetet és jó egészséget.

Kaposvár, 2014. április 03.

Üdvözlettel:

Brokés Ágnes