Kaposvár - Keleti temető település híres embere

<<< Dr. Szüts Ottó

Dr. Takács Éva

Dr. Takács Imre >>>

tanárnő, pedagógus
Kaposvár - Keleti temető
XXV. szakasz 4. sor 10/a. sírJól felkészült, hozzáértő szakemberként művelte a múzeumi tudományágakat. Mindkét minőségében az egyetemes tudománynak és a nemzeti kultúrának volt őrzője, és nagyon sokat dolgozó, lelkiismeretes, szorgalmas továbbadója. Ahogy Pilinszky János írta egyik munkájában, az ember a világmindenségnek része, a Földnek lakója, és egy nemzetnek gyermeke, - és bármelyik tartományba is képzeljük magunkat, a távozásával nagy veszteség ér bennünket, mert Charon ladikjának utasa űrt hagy maga után. Űrt hagy maga után, a családban és a munkatársi közösségben egyaránt. Takács Éva ma is tanít bennünket arra, hogy nagyobb igyekezettel, nagyobb akarással kellene keresnünk és mutatnunk is egymásnak a „vox humana”-t, az emberi hangot, az emberhez méltó hangot. Hiszen egyszer mindnyájunk számára eljön az az idő, amikor a szép szavakat földi értelemben már nem hallja az, akit pedig korábban többször is – és bőkezűbben is – megajándékozhattunk volna velük.

Pedagógusi munkájának meghatározó része volt, amikor a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskolán 1997-ben megbízást kapott romológia tanszék vezetésére. A tanszéken négy féléves speciális képzést kaptak a hallgatók, akik a cigányság történelmével, társadalmával, néprajzával ismerkedhettek meg.

Takács Éva gépjárműbalesetben vesztette életét. Temetésére 2002. december 21-én, szombaton került sor, a kaposvári Keleti temetőben.