Kaposvár település híres embere

<<< Szarka család

Szász Endre

Szatmári Albert >>>

festőművész
Kaposvár
Keleti temető, V. szegély, 47. kripta

Valahol a Tejúton lebegek, Onnan figyelem az eseményeket. Kíváncsian. Azt, ami történik velem, s azt, amit tesznek ellenem. Kívülről de mintha egy regényt böngésznék. Amihez csak annyi közöm van, mint egy olvasónak: pedig rólam szól. Mit mondjak nem egy unalmas könyv” Hetvenöt éves korában hangzottak el ezek a szavak. Szász Endre ma már valóban a tejútról tekinthet vissza ránk és mozgalmas életutjára Csíkszeredán született 1926 január 7 én. Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán 1946 – tól  Szőnyi István tanítványa volt. Kezdetben festőkénét később grafikusként alkotott. 1951-ben fegyverrejtegetésért tíz év börtönre Ítélték. Két és fél év múlva szabadul. Az ötvenes években több mint 600 könyvet illusztrál. A hatvanas években elkészítette az Egri csillagok című film látványtervét.

Bejárta a világot, szabadon és szókimondó módon élt. Nem tartozott soha egyetlen politikai és művészeti csoportosuláshoz sem. 1971 ben Torontóban majd Los Angelesben élt. Amerika pénzt és szabadságot jelentett neki. Hazatérése után a Hollóházi Porcelángyárban stúdiót alapított. Itt ismerte meg feleségét Hajdú Katalint. Ezt követően egy ideig Sopronban élt, majd a Somogy megyei Várdán telepedet le. Az egykori kúriát szépen rendben rakatta. Szép park és nyugalom vette körül. Az erdélyi havasok valamint a nagyvárosok nyüzsgése után ebben a környezetben jól érezte magát. Folyamatosan dolgozott és folyamatosan elégedetlen volt magával.  A tökéletességet kereste, olyan alkotást, amely a közönségre hat anélkül, hogy észrevennék. Képein a hibákat kereste. Mindég úgy érezte, hogy az igazi képet, amelyet magának készít még nem, festette meg. Művészeti tevékenységéért szinte minden elismerést megkapott

Ötször kezdte újra az életet, gyakran csak egy bőrönddel. Minden újra kezdés új energiát adott neki.Jó ideje súlyos beteg volt. Többszöri infarktusa után augusztus 18 – án a szíve nem bírta tovább. Szász Endrét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és Somogy Megye Közgyűlése saját halottjának tekintette.

Temetésére 2003 szeptember 2-án Kaposváron a Keleti temetőben került sor.

Temetésén részt Dr. Lampert Mónika Belügy miniszter Hiller István Kultusz miniszter is részt vett. A ravatalnál először Bitskey Tibor Kossuth- díjas színművész Arthur Rimbaud Ma boheme című versét mondta el. Ezt követően Hiller István mondott gyászbeszédet. Bereczky Loránd, a Nemzeti Galéria nyugalmazott főigazgatója idézte fel a művész életének fontosabb állomásait.

A sírnál Kányádi Sándor Kossuth és Herder-dijas költő búcsúzott a művésztől, majd a szülőföld üzenetként egy marék erdélyi földet szórt a kriptába. Végül Dr. Gyenesei István a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke búcsúztatta a művészt.