Kaposvár település híres embere

<<< Rózsa János

Ruisz György

Rutich Béla >>>

festőművész
Kaposvár
XIII. szakasz 6. sor, 1. sír

1922. február 28-án született Ságváron. Édesapja, dr. Ruisz József pénzügyi tanácsos, édesanyja, Szily Izabella Anna három gyermeket nevelt és a háztartást vezette. A család ugyan Kaposváron élt, viszont a nyarakat az anyai nagyszülőknél töltötte Ságváron. Az itt szerzett élmények is hozzájárultak a Balatonhoz és a somogyi tájhoz való szoros kötődéséhez. Az ifjú Ruisz Kaposvárott járta iskoláit (a Somssich Pál Gimnáziumban érettségizett). Nyolcadikos gimnazista volt, amikor rajzból országos tanulmányi versenyt nyert, de szeretett hegedülni és sakkozni is. (1949-ben Szmiszlovval, a későbbi sakkvilágbajnokkal szimultánt játszva döntetlen ért el.) A Képzőművészi Főiskolán Szőnyi István tanítványa volt. 1944 őszén behívták katonának, Németországban orosz fogságba esett, csak a szerencsének köszönheti, hogy haza jutott. A Képzőművészeti Főiskolán 1945. augusztus 4-én kapta meg a diplomáját, majd szeptembertől egykori iskolájában a Somssich, későbbi Táncsics Gimnáziumban tanított rajzot, művészettörténetet és ábrázoló geometriát nyugdíjazásáig.

1947 óta szerepel tárlatokon, a Somogyi Néplapban több művészeti írása, sok rajza és festménye jelent meg. A TIT keretén belül gyakran tartott művészettörténeti előadásokat, külföldi újtairól élménybeszámolókat, amelyeket saját diafelvételeivel illusztrált. 1953 és 1986 között vezette a Kaposvári Balázs János Képzőművészeti Kört. Európa több országában járt tanulmányúton, az ekkor megismert műgyűjtők vásárlásai révén festményei USA-beli és kanadai magángyűjteményekbe is bekerültek. Több önálló tárlata volt Budapesten és Kaposváron, 1986-ban a hollandiai Hágában is láthatták műveit..

Ruisz György életműve mintegy 650 darab alkotásra tehető. 343 olajképet festett, a tus-, a pasztell- és krétarajzainak száma 310. Ruisz György 1994. december 18-án halt meg Kaposváron. Nagy tudású, kultúrateremtő és terjesztő, küldetéses ember volt, tanárként és festőművészként egyaránt...